Hilversum / Almere, 12 mei 2020 - nummer 6

Beste medewerker van Tomingroep,

Dit is alweer de zesde informatiebrief in verband met corona. Je krijgt hem deze keer naar je huis gestuurd. Dat is omdat er een brief bij zit over wat er gebeurt met je ADV-opbouw, reiskostenvergoeding, eigen bijdrage collectief vervoer en koffie- en theegeld als je vanwege corona niet naar het werk kunt komen.

Weer aan het werk?
Veel collega’s die nu thuis zijn, willen graag weer aan het werk. Zij vragen aan Tomin of ze weer kunnen komen. Of je weer kunt komen, verschilt per persoon. In deze brief lees je welke regels er gelden. Als je twijfelt, overleg dan met je leidinggevende.

Als je weer komt werken, bel dan eerst met je leidinggevende. Voor je gaat beginnen, bespreken jullie welk werk je kunt gaan doen en waar je op moet letten. Hou je altijd aan de regels. Breng jezelf en anderen niet in gevaar!

Wanneer mag of moet je thuisblijven?
              • Als je (milde) griepverschijnselen hebt zoals neusverkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts. Kom pas weer werken als je 48 uur geen klachten meer hebt.
              • Als je tot de kwetsbare groepen behoort. Zie hieronder.
              • Als een huisgenoot koorts (38° of meer) en/of last van benauwdheid heeft. Kom pas weer werken als je huisgenoot minstens 24 uur geen koorts meer heeft.
              • Als je schoolgaande kinderen hebt waarvoor je echt geen opvang kunt regelen. We gaan er van uit dat als je een werkende partner hebt, je de opvang met z’n tweeën deelt.
              • Als je, in overleg met je leidinggevende, thuis kunt werken via de pc. Hiermee ga je besmetting tegen en zorg je dat de afdeling kan blijven draaien.

Als je woont met een of meer kwetsbare huisgenoten, hoef je niet thuis te blijven. Maar als je in een begeleide woonvorm woont, kan het zijn dat de begeleiding bepaalt of je weer kunt gaan werken.

Wanneer behoor je tot de ‘kwetsbare groepen’?
Kwetsbare groepen zijn mensen die een hoger risico hebben op een ernstig verloop van de corona-ziekte. Dit zijn:
              • Mensen van 70 jaar en ouder
Volwassenen (ouder dan 18 jaar) met een van de volgende onderliggende aandoeningen:
              • Mensen met chronische luchtweg- of longproblemen die daar van zo veel last hebben dat ze onder behandeling van een longarts zijn.
              • Chronische hartpatiënten, die daar zoveel last van hebben dat ze onder behandeling zijn van een cardioloog.
              • Mensen met suikerziekte die slecht ingesteld zijn en/of met complicaties.
              • Mensen met een nierziekte die moeten dialyseren of wachten op een nier-transplantatie.
              • Mensen met een verminderde weerstand tegen infectie doordat zij medicijnen gebruiken voor een auto-immuunziekte.
              • Mensen die een orgaan- of stamceltransplantatie hebben ondergaan.
              • Mensen die geen milt hebben of een milt die niet functioneert.
              • Mensen die een bloedziekte hebben.
              • Mensen met een verminderde weerstand doordat ze weerstand verlagende medicijnen nemen.
             • Kankerpatiënten tijdens of binnen 3 maanden na chemotherapie en/of bestraling.
              • Mensen met ernstige afweerstoornissen waarvoor zij behandeling nodig hebben van een arts.
              • Mensen met een hivinfectie die (nog) niet onder behandeling zijn van een arts of met een hiv-infectie met een CD4 cluster of differentiation 4 getal onder <200/mm2.
              • Mensen met ernstige leverziekte.
              • Mensen met ernstig overgewicht (BMI Body Mass Index > 40).

Vervoer door Tomin
Er mogen in de meeste gevallen nog steeds maar 2 personen in een voertuig zitten. Daardoor is het helaas voor een aantal collega’s nog niet mogelijk dat ze worden opgehaald en weer thuis worden gebracht. Zodra deze situatie verandert, zullen we dat laten weten.

Openbaar vervoer en mondkapjes
In het openbaar vervoer (trein, bus, tram, metro) moet je vanaf 1 juni 2020 een mondkapje op. De reden is dat het daar niet altijd lukt om 1,5 meter afstand te houden.

Je moet zelf voor je mondkapjes zorgen. Let op: een mondkapje kun je altijd maar één keer dragen. Dus een wegwerp-mondkapje moet je na één keer weggooien en een stoffen mondkapje moet je na één keer wassen. Je hebt dus voor de heenweg èn voor de terugweg een mondkapje nodig!

Iedereen die met het openbaar vervoer naar Tomin komt, kan vóór 1 juni 2020 een paar mondkapjes ophalen bij zijn of haar leidinggevende. Verder moet je zelf voor mondkapjes zorgen. Lukt dat niet, vertel dat dan aan je leidinggevende. We kijken dan wat we voor je kunnen doen.

De situatie bij Tomingroep
De maatregelen bij Tomingroep werken goed. Toch zijn er ook bij ons helaas collega’s met corona. We kennen geen gevallen waarin collega’s elkaar besmet hebben. Tot nu toe zijn er twee medewerkers aan corona overleden. Wij wensen iedereen die hen moeten missen, heel veel sterkte.

We blijven heel goed opletten dat iedereen genoeg afstand kan houden. Ook als er meer collega’s komen werken. We zorgen op alle afdelingen dat het veilig is. Net als overal geldt ook bij Tomingroep: vermijd drukte, was heel vaak en goed je handen, hou 1,5 meter afstand en nies en hoest in je elleboog!

Vragen of contact?
Heb je vragen over corona of wil je met iemand praten, stuur dan een mailtje aan: corona@tomingroep.nl. Je krijgt antwoord via de mail of Sonja van bedrijfs-maatschappelijk werk of iemand van P&O belt je op.

Voor alle collega’s, thuis of op het werk, die met elkaar in contact willen blijven, hebben we een speciale facebookgroep gemaakt. Ga naar https://www.facebook.com/groups/thuismettomin/ en meld je aan!

Ik wens iedereen sterkte met alles en gezondheid!

Ivo Korte,

Algemeen Directeur.

Terug naar overzicht