SBS/Tomingroep weer begonnen met Actie Bladslag in Hilversum

In de weken 44 t/m 51 zijn de collega’s van SBS/Tomingroep druk met het opruimen van bladeren in Hilversum. Straten en stoepen worden schoongemaakt, en ook pleinen, parken en andere openbare ruimtes.

foto 1.jpgWat wordt er precies gedaan?
Elke dag gaan er drie ploegen op pad. Elke ploeg heeft z’n eigen planning met z’n eigen wijken. “Het is een mooi treintje.”, zegt uitvoerder André Verweij, “Voorop lopen een paar mannen met bladblazers. Zij blazen al het blad van de stoep op de straat. Dat wordt opgezogen door de tractor met daarachter een trilozuigwagen, zeg maar een grote stofzuiger met een hele grote slurf. Als laatste rijdt een veegmachine die de laatste restjes opveegt. Zo maken we alle straten mooi schoon.”

De strakke planning wordt elke ochtend besproken voor de mannen op pad gaan. Op de dag zelf checkt de uitvoerder een paar keer hoe het gaat en of de planning aangepast moet worden. Het is een zware klus, vooral als het veel regent. Dan wordt al het blad nat, en zwaar. Soms moet een ploeg extra inspringen, bijvoorbeeld als een straat heel glad is of als er te veel blad ligt. Dat doet ploeg 4, de vliegende brigade. Als het meezit lopen ze voor op de planning. Dan wordt er gekeken welke straat even makkelijk tussendoor meegenomen kan worden. “Stil staan doen we niet, alles wat je weg hebt is winst, want het wordt alleen maar zwaarder, vooral als het zo blijft regenen”.

Corona
Door corona werken er veel meer mensen thuis, de auto’s blijven dus ook thuis staan. Dat maakt het werk van de bladblazers wel wat moeilijker. Ook voor de tractor is het wat lastiger door de straten van Hilversum te manoeuvreren. “We zijn extra alert en doen ons uiterste best de auto’s niet vies te maken of ze te beschadigen”, aldus Andre Verweij.

Storten
Al het opgeveegde blad wordt op verschillende locaties gestort; op de Van Ghentlaan in Hilversum Zuid en de Anton Philipsweg, bij de brandweer in Hilversum Oost. In week 50 en 51 komt er een derde stortlocatie in de Beethovenlaan bij, alleen voor blad uit die wijk. Al het gestorte blad wordt door de Den Ouden Groep afgevoerd en verwerkt tot compost. Zo blijven we duurzaam. In totaal wordt er per jaar tussen de 1800 en 2100 ton blad opgezogen. Daar kan gelukkig veel compost van worden gemaakt.

foto 2.jpgPlanning
Inwoners van Hilversum kunnen op www.hilversum.nl/bladslag lezen wanneer hun straat aan de beurt is. Of op Facebook en Instagram via @Hilversummediastad. Zij kunnen deze weken het blad uit hun tuin in hopen op straat vegen. Let wel op dat er geen blad meer mag worden aangeboden nadat onze collega’s geweest zijn. Dan wordt het helaas niet meer weggehaald.

Ruim niet alles op
We adviseren om niet alle bladeren uit de tuin op te ruimen. Bladeren zijn heel nuttig om verschillende redenen. Ze bieden bescherming en zijn voeding voor kleine dieren als egels en insecten. Bovendien zijn verteerde bladeren goed voor de natuur, ze bieden weer voeding voor de bodem in het voorjaar.

Naast de bladslag in Hilversum, wordt er door Tomin Groen ook in de gemeente Gooise Meren, Weesp, Amstelveen en Almere hard gewerkt om de straten bladvrij te maken. 

Terug naar overzicht