Collega Marco van Wettum over gedetacheerd werken

Marco werkt sinds vier jaar gedetacheerd bij Vituscollege Bussum. Hij werkt daar vijf dagen in de week als buiten-conciërge. Hij is verantwoordelijk voor het neerzetten en legen van de prullenbakken en papierbakken. Verder zorgt hij dat het schoolplein en de fietsenstalling opgeruimd en schoon zijn. 

’s Ochtends begint hij met de prullenbakken. Op verschillende plekken van het schoolplein zet hij een setje van twee prullenbakken neer: een voor restafval en een voor PMD. Helaas gooit niet iedereen het afval netjes in de prullenbakken. Marco loopt met een prikker over het schoolplein om te zorgen dat alles toch schoon blijft. “Dat is het enige minpunt van mijn werk. Soms voelt het wel eens alsof het afval op de grond wordt gegooid omdat ik er ben om het op te ruimen”.

Een van zijn favoriete taken is het netjes maken van de van de fietsenstalling. Op de middelbare school is een streng fietsenbeleid in verband met brandveiligheid. Nooduitgangen mogen niet geblokkeerd worden. Bij brand moet de vluchtroute altijd vrij zijn. Fietsen die niet netjes geparkeerd staan worden door Marco weggehaald en op een willekeurige plek terug in het fietsenrek gezet. “Zo moeten de leerlingen op zoek naar hun fiets. Dat is een soort straf. Dat motiveert de jongelui om hun fiets voortaan neer te zetten waar het hoort”, vertelt Marco. Fietsen die wel in de fietsenstalling staan, maar er ergens ingepropt staan wil hij ook nog wel eens op een andere plek zetten. “Je moet namelijk wel respect hebben voor andermans spullen”, zegt Marco.

“Ik houd ervan dat ik mijn eigen ding kan doen. Zolang ik maar zorg dat het af is.” Die vrijheid neemt wel verantwoordelijkheid met zich mee. “Ik kan niet denken: ’oh, dat komt morgen wel.’ Nee, het moet vandaag schoon zijn.”

Verschillende dingen doen, het contact met de leerlingen en het buiten zijn maakt zijn baan zo leuk. Leuker dan alle andere banen die hij hiervoor had, zegt hij zelf. Hij gaat met plezier naar zijn werk en is erg blij dat hij dankzij Tomin Detachering op zo’n leuke plek werkt.

IMG_5310.JPGIMG_5378-kopie.png

 

Terug naar overzicht