Flexibele collega's zetten zich in bij PostNL

In het distributiecentrum van PostNL in Almere is duidelijk te merken dat we in een lockdown zitten. Dagelijks worden daar rond de 55.000 pakketten verwerkt en verdeeld voor bezorging. “Gezellig druk zullen we maar zeggen,” aldus accountmanager Detachering René Arbon. Vanuit Tomingroep is er een grote ploeg medewerkers gedetacheerd bij PostNL. Door het toenemende aantal online bestellingen kwamen ze al snel handjes tekort. Arbon besloot een beroep te doen op andere collega’s binnen Tomingroep.

“Door de lockdown zijn de Kringlopers op dit moment gesloten. Er wordt daar natuurlijk wel doorgewerkt, maar dat doen ze niet met een voltallige ploeg. Ook bij Tomin Groen/Stadsreiniging was er minder werk vanwege het strenge winterweer. Vanuit Detachering hebben we daarom gekeken of er collega’s binnen die teams wellicht kunnen bijspringen in de ploeg van PostNL,” vertelt Arbon. Inmiddels lopen er ongeveer 16 extra collega’s in het distributiecentrum rond. Vanuit verschillende bedrijfsonderdelen van Tomingroep was er animo om tijdelijk bij PostNL te werken. Op deze manier kunnen de ‘vaste’ medewerkers van het distributiecentrum ook een welverdiende pauze nemen én zijn ze beter voorbereid op onverwachte uitval van collega’s.

André van der Laan en Graham Willard werken normaal gesproken samen voor de Kringloper in Hilversum. Ze zijn als duo in een van de bussen van de Inboedelservice te vinden. Zo rijden ze de hele regio rond om spullen op te halen bij mensen thuis. Hoewel de inbreng van de Kringlopers nog steeds open is, wordt de Inboedelservice op dit moment niet ingezet. “Ik zit er niet op te wachten alleen maar thuis te zitten. Ik ben liever gewoon bezig in plaats van dat ik niks doe,” vertelt Van der Laan. En zo is hij nu een aantal dagen per week in het distributiecentrum te vinden.

Het was wel even wennen natuurlijk. Andere werktijden, andere werkzaamheden en andere collega’s. “We wonen allebei in Hilversum en rijden ’s ochtends rond 7.00 uur weg. We beginnen vroeg, maar zijn dan vaak rond de middag klaar met werken,” vertelt Willard. “Het werk is elke dag anders, er zijn veel verschillende plekken in het proces waar je aan het werk gezet kan worden. We wisselen het af zodat we elkaar makkelijk kunnen overnemen bij pauzes of uitval.”

“De extra collega’s hebben een leuke vibe mee naar binnen gebracht. Het was voor een aantal mensen wel echt even schakelen, maar daar weten we mee om te gaan. Een goed gesprek, een grapje of een complimentje op zijn tijd; we zijn tenslotte Tomingroep,” vertelt Arbon.

En wat als straks de lockdown voorbij is? Daar zijn de mannen wel unaniem in. “Ik mis het contact met onze klanten, met de mensen,” zegt Van der Laan. “Hier heb je wel je groepje collega’s, maar verder spreek je hier niet snel klanten of andere mensen. Ik kijk ernaar uit straks weer op de bus te kunnen rijden met Graham.”  Maar dit avontuur heeft ze ook wel de ogen geopend: “Ik werk al aardig wat jaar bij de Kringloper, maar via Tomingroep kan je ook gedetacheerd bij andere bedrijven werken. Nu ik het hier heb leren kennen ben ik ook wel enthousiast om op andere plekken te gaan ‘snuffelen’. Ik heb nu geleerd dat het ook op andere plekken heel leuk kan zijn,” aldus Van der Laan.

Terug naar overzicht