Kom maar op met de vorst!

Het duurt nog wel even voordat de winter z’n intrede doet, maar bij SBS/Tomingroep zijn we er al klaar voor. Voor de gemeenten Hilversum en Wijdemeren is SBS/Tomingroep verantwoordelijk voor de gladheidbestrijding. Dat houdt in dat we ervoor zorgen dat wegen en fietspaden vorstvrij en sneeuwvrij worden gemaakt wanneer dat nodig is. Adelien Peters, Directeur Groen: “We zijn heel blij dat onze collega’s zich bij nacht en ontij inzetten voor de veiligheid van de inwoners van onze gemeentes.”

Om te zorgen dat er duurzaam gestrooid wordt, gebruiken wij een zeer geavanceerd systeem. De route die de bestrijders moeten rijden is van begin tot eind ingevoerd in het navigatiesysteem. Elke afwijking in de weg is hierin meegenomen. Andre Verweij, uitvoerder bij SBS/Tomingroep, vertelt: “Is de weg wat breder, door bijvoorbeeld een bushalte, dan wordt daar breder gestrooid. Zo kan de bus veilig stoppen. Zit er een smalle weg of een fietspad in de route, dan wordt daar juist minder breed gestrooid. Zo wordt er overal zo efficiënt mogelijk gestrooid en dat is goed voor het milieu. Hoe minder zout hoe beter.”

Natzout
Alle strooivoertuigen zijn uitgerust met een zoutbak en een pekelwatertank. Het zout en het pekelwater worden op de schotel vermengd met elkaar en zo op het wegdek gestrooid. Natzout noemen we dat. Collega uitvoerder Willem Vis legt dit uit: “Natzout blijft beter plakken op het wegdek dan droogzout, omdat het niet zo snel kan verwaaien. Na terugkeer bij de zoutloods op de gemeentewerf worden de pekelwatertanks afgevuld en de zoutbak wordt leeg gedraaid in het zoutdepot. Hierna komen de voertuigen terug naar de Franciscusweg en worden afgespoten zodat ze weer klaar staan voor een volgende uitruk.

Vlootschouw
Voordat het gladheidsseizoen start wordt al het materiaal gecheckt tijdens de jaarlijkse vlootschouw. Alle voertuigen die ingezet worden van SBS worden gecontroleerd voor de bestrijding van gladheid. Zo wordt er gecheckt of alle onderdelen nog functioneren en goed op elkaar passen. Daarnaast worden ook alle routes gereden. Dat zijn er 12 in Hilversum en 4 in Wijdemeren. Als er ergens een kruispunt is veranderd, of een rijrichting, dan wordt dat tijdens deze controle ontdekt. De route wordt dan aangepast zodat er tijdens de gladheidbestrijding veilig gereden kan worden.

Afgelopen week werden alle voertuigen tijdens de vlootschouw gecontroleerd. Bij SBS/Tomingroep zijn we helemaal klaar voor de gladheidbestrijding. Kom maar op met de vorst!

Foto 03-10-2020 07 23 07.jpg​​​​​​​

Collega’s Henk, Randy en Michel tijdens de vlootschouw.

Terug naar overzicht