Samenwerking is nodig om successen te boeken

Als jobcoach zet Daniël Pohlman zich in voor de arbeidsontwikkeling van collega’s. Zelf heeft hij ook een heel traject afgelegd.

Met een hoveniersopleiding op zak ging Daniël bij SBS aan het werk als machinist. Hij groeide door en bekleedde de functie van voorman en uitvoerder. In zijn rol als uitvoerder genoot hij vooral van het motiverende en coachende aspect. Toen kwam er een interne vacature vrij voor jobcoach. “Ik werd door collega’s gemotiveerd om op de baan te solliciteren. Volgens hen was dit echt een baan voor mij. Ondanks dat ik helemaal niet opgeleid was tot jobcoach ben ik toch aangenomen. Tomingroep heeft willen investeren in mijn ontwikkeling en daar ben ik dankbaar voor”, vertelt Daniël.

Sinds vorig jaar werkt Daniël als jobcoach op de afdeling Arbeidsontwikkeling. Gelijktijdig begon hij aan de opleiding tot jobcoach. “Tijdens mijn opleiding ontdekte ik dat coaching veel meer is dan iemand een beetje motiverend toespreken. Zo kwam ik bijvoorbeeld tot de conclusie dat ik, door mensen motiverend toe te spreken, soms vergeet te luisteren. Ik kijk ernaar uit om alle kennis die ik heb vergaard toe te passen in de praktijk.”

Recent werd Daniël door een leidinggevende gevraagd om met een van zijn medewerkers in gesprek te gaan. De collega was erg dominant op de werkvloer, liet zich niks wijsmaken en kwam soms helemaal niet opdagen. “Ik ging met hem in gesprek,” vertelt Daniël. “In eerste instantie gedroeg hij zich onverschillig en afstandelijk tijdens zijn gesprekken met mij, maar langzaam maar zeker liet hij meer los. Uiteindelijk is hij, in samenwerking met een andere afdeling van Tomingroep, op een heel andere plek terechtgekomen. Een plek waar hij volledig tot zijn recht komt. Deze man, die bijna onhandelbaar was in de mannencultuur waarin hij werkte, ontpopt zich nu tot een zelfstandige, creatieve medewerker. Het verhaal van deze collega is alleen succesvol geworden, omdat verschillende afdelingen met elkaar samenwerkten. We staan voor een uitdaging met elkaar. De nieuwe strategie heeft ons een taak gegeven die we alleen kunnen volbrengen als we samenwerken.”

IMG_5858.JPG

Terug naar overzicht