Tomin Groen zorgt goed voor hertenkamp in Laren

Sinds 1 januari 2020 is Tomingroep overdag verantwoordelijk voor het hertenkamp in Laren. Zeven dagen per week is daar een vaste groep medewerkers aan het werk. Zij voeren de herten, kippen en ganzen op het terrein. Daarnaast zorgen ze er ook voor dat het kamp schoon en opgeruimd blijft, voeren ze reparaties uit en zijn ze elke dag druk in de weer met stro en hooi voor de dieren. Naast deze dagelijkse werkzaamheden, voeren zij wekelijkse een grote schoonmaak uit waarbij de vijver wordt leeggepompt, schoongemaakt en met nieuw water wordt gevuld. Uiteraard wordt ook het groen op het terrein niet overgeslagen. Er wordt in het bijzonder gelet op de stimulatie van groei van het gras, zodat er genoeg eten is voor de herten op het kamp.

hertjes-nieuwsbericht.jpg

In januari vroegen Liberaal Laren en Larens Behoud aandacht voor de verzorging van de herten. Ze hadden vernomen dat het daarmee slecht gesteld zou zijn. Halverwege dit jaar is er in opdracht van wethouder Ton Stam een evaluatie uitgevoerd over het welzijn van de herten en de rol van Tomingroep hierin.

Gelukkig blijkt het erg goed te gaan met de dieren in het hertenkamp. De verzorging van de dieren en het terrein wordt goed uitgevoerd, bijgehouden en gecontroleerd. Helaas zijn er twee hindes overleden tijdens het kalven, iets wat volgens de betrokken dierenarts niet te voorkomen was. Naar aanleiding hiervan wordt er een extra protocol ingesteld waarmee er in de toekomst dacht en nacht noodzakelijke verzorging kan worden geboden.

Het kamp telt op dit moment 23 dieren, een bok en 22 hindes. Eerder dit jaar telde het kamp meer dieren, maar werd de populatie op advies van de dierenarts uitgedund. Dit om de kwaliteit van leven van de dieren te kunnen bewaken. Omdat er op het kamp eigenlijk maar plek is voor vijftien herten, zal de populatie in het najaar nogmaals worden uitgedund.

Ook door de lokale pers werd er aandacht besteed aan ons hertenkamp. Lees hier het volledige artikel in de Gooi- en Eemlander. 

Terug naar overzicht