Tomingroep introduceert Andon zuil bij afdeling Industrie

Eind 2020 is het team in Almere gestart met het testen van een nieuw systeem. Centraal in dit systeem staat de ‘Andon’ zuil. Dankzij deze innovatie zijn alle teamleden optimaal verbonden en betrokken bij het proces.

Het systeem is te vergelijken met het dashboard en de navigatie in je auto. De navigatie geeft de route aan en de geplande tijd waarop je aankomt. Door goed de instructie op te volgen en de snelheid in de gaten te houden, bereik je op de juiste tijd de juiste locatie. De Andon zuil werkt volgens hetzelfde principe. Vooraf wordt er ingesteld hoeveel producten er op een dag gemaakt moeten worden en wanneer er een eventuele pauze zal zijn. Dankzij de Andon zuil worden de geproduceerde producten automatisch geteld en voor iedereen zichtbaar weergegeven. Uiteraard wil ook iedereen weten of de producten goed zijn en voldoen aan de eisen van de klant en daarom worden ook de uitgevoerde controles en werkinstructies weergegeven.

De eerste testen met de zuil zijn inmiddels achter de rug en zijn door de productieverantwoordelijken én de medewerkers als zeer positief beoordeeld. Tijdens de pilot bleek dat ook de collega’s op de vloer het fijn vinden om informatie te krijgen over de voortgang van het proces. Het geeft rust en duidelijkheid.

Na deze positieve pilot-fase is er toestemming gegeven voor de aanschaf van vier zuilen voor de afdeling Industrie. Het nieuwe systeem zal worden meegenomen in de Lean-trainingen die later dit jaar worden gegeven aan verschillende lagen van de afdeling Industrie. Ondertussen werken de leverancier en Tomingroep hard aan een nieuwe generatie van het prototype, aan de hand waarvan het productiemodel uiteindelijk zal worden ontwikkeld. De verwachting is dat het eindproduct halverwege dit jaar klaar zal zijn. 

 

 

Terug naar overzicht