Duurzaamheid bij Tomin Groen

Foto 19-09-19 15 52 50a.jpgOp de Dag van de Duurzaamheid staan we graag even stil bij initiatieven die Tomingroep uitvoert in het kader van de duurzaamheid, we vinden dit erg belangrijk. Zo tekende Tomin Groen eerder dit jaar een leasecontract bij Poel Amsterdam. Door dit leasecontract wordt er nu gebruik gemaakt van 470 duurzame bladblazers, heggenscharen, bosmaaiers en kettingzagen. Deze krachtpatsers van STIHL werken volledig op een accu en verbruiken verder geen brandstof. Ze zijn daarbij ook nog eens geruisloos, waardoor ze optimaal geschikt zijn voor de inzet in geluidsgevoelige gebieden. In de grote opslaghal van Tomin Groen vind je sinds kort de laadcontainer van Hiltra. In deze laadcontainer worden de accu’s opgeladen die worden gebruikt voor de handapparaten.  De laadcontainer heeft aan zowel de voor- als achterkant grote openslaande deuren, waardoor iedereen makkelijk en snel door de container heen kan lopen. Binnen is er ruimte voor ruim 100 accu’s, welke zijn gegroepeerd met een kleurensysteem voor verschillende ploegen. Zo weet iedereen precies waar zijn of haar accu moeten worden teruggeplaatst.

Het unieke aan deze container is dat hij werkt met laadcyclussen. Er wordt pas begonnen met laden wanneer de belasting bij de laadpalen voor elektrische voertuigen lager is. Wanneer dit gebeurt, vaak in de avond, laadt de container de accu’s op in zes verschillende cyclussen. Op deze manier wordt piekbelasting voorkomen en is het hele proces een stuk minder brandgevaarlijk.

Mocht er toch brand uitbreken, dan is de container goed beveiligd. De deuren zullen automatisch sluiten en in het plafond zit een speciaal blus-systeem gemonteerd. Dit systeem is speciaal ontworpen voor het blussen van dit type accu’s, die doorgaans anders moeilijk te blussen zijn. Het systeem is zo ontworpen dat de accu’s niet beschadigd raken door het blussen, waardoor ze ook langer bruikbaar blijven.

Naast het gebruik van deze machines, maakt Tomin Groen ook gebruik van 15 elektrische voertuigen en wordt onkruid bestreden met warm water in plaats van chemicaliën.

Terug naar overzicht