Extreem winterweer

Nederland had in februari te maken met extreem winterweer. Voor de een betekende dat veel in de sneeuw spelen en lekker sleeën, voor de ander was het extra hard werken. Dat laatste was vooral waar voor de collega’s van SBS / Tomin Groen. We spraken halverwege februari met Jos de Ruiter en zijn ploeg. Het waren lange dagen en nachten werken voor de ploegen rond die tijd.

Jos de Ruiter, manager SBS / Tomin Groen, vertelt: “Hoe het nu is, dat hebben we nog nooit meegemaakt! We zijn wel wat gewend, maar dit is wel heel extreem.” Daarmee bedoelt hij dat het al een aantal dagen non stop sneeuwt. En het gaat ook nog wel even door. Beide ploegen van Tomingroep zijn continu bezig en lossen elkaar af. Dat zijn lange zware diensten van zomaar 12 uur lang. Met 16 wagens en heel veel koffie. De avondklok maakt het makkelijker om ’s avonds en ‘s nachts te strooien want dan zijn de wegen leeg. Maar de mannen hebben er eigenlijk ook last van. Want doordat er niemand de weg op gaat wordt de sneeuw ook niet ‘kapot gereden’ en dat betekent meer schuiven en meer strooien. Bjarne Ramaker, uitvoerder bij SBS / Tomin Groen, legt dit uit: “Pekel gaat pas werken als er activiteit is. Alleen strooien helpt niet, het heeft wrijving nodig.”

ploeg strooiers.jpg

Om de groep harde werkers een hart onder de riem te steken kwam algemeen directeur Ivo Korte ze aanmoedigen. Hij mocht zelf ook mee op de strooiwagen. Zo kon hij ervaren hoe zwaar en indrukwekkend het is. Hij maakte dit filmpje.

De jongens waren erg blij met zijn komst: “Het is echt zwaar werk. Het vergt wat van je uithoudingsvermogen. Iedereen zet zich voor de volle 100% in. En het is fijn als er vanuit directie rechtstreekse waardering komt.”, zegt Bjarne. “Het is heel hard werken, en ook heel erg leuk. De spanning en sfeer met de jongens. We hebben een hoop lol met elkaar. Eigenlijk is het net grote jongens speelgoed.” De ploeg gaat zo weer aan de slag, schuiven en strooien, door heel Hilversum en gemeente Wijdemeren. De dienst begint om 17.00 uur en kan zomaar tot in de ochtenduren duren. De verwachting is dat de sneeuw rond 19.00 uur ophoudt, maar als de opdrachtgever nog binnenwegen gestrooid wil hebben, dan gaan de mannen gewoon door.

Tomingroep voert de gladheidbestrijding in Hilversum en Wijdemeren uit in goede samenwerking met de gemeenten Hilversum en Wijdemeren en met aannemingsbedrijf Gijs Van Dijk.

Terug naar overzicht