“Collega’s zien groeien”

Milco van Zijtveld werkte vroeger bij een gewoon groenbedrijf. Zijn belangstelling voor mensen bracht hem bij Tomingroep. Nu geeft hij leiding aan een grote ploeg in Huizen. Hij stimuleert zijn mensen om het beste uit zichzelf te halen. En dat werkt: hij ziet ze tot bloei komen. Milco heeft hier zoveel plezier in, dat hij de Hbo Opleiding tot jobcoach is gaan doen. Afgelopen januari haalde hij zijn diploma.

‘Op de bus’ 

In Huizen werkte een grote ploeg collega’s, in totaal wel twintig man. Onderverdeeld in vier groepen verzorgen zij stadsreiniging en groenonderhoud. “Drie groepjes zitten ‘op de bus,’” vertelt Milco. “Zij gaan met een bus vol gereedschap op pad en doen de stadsreiniging. Dat bestaat onder andere uit zwerfvuil ruimen, schoffelen en het afmaaien van het onkruid op de bestrating.” Begraafplaatsen Verder werkt er een groep collega’s op de begraafplaatsen van het dorp. Huizen heeft er twee: de Oude Begraafplaats en de Nieuwe Begraafplaats. Daar doen onze collega’s allerlei groenwerk. “Ze zorgen dat de paden onkruidvrij zijn, ze snoeien en doen het maaiwerk. Kortom houden ze de hele begraafplaats netjes en onkruidvrij,” legt Milco uit. 

Eigen onderkomen 

’s Ochtends met de dagstart en ’s middags tijdens de lunch ontmoeten de heren elkaar in hun eigen bouwkeet. Deze staat op de gemeentewerf van het dorp. Milco vertelt: “De keet stond leeg en werd niet meer gebruikt. Na overleg tussen Tomingroep en de gemeente hebben we er ons eigen onderkomen gemaakt.” 

Groei 

Als Milco verder vertelt, beginnen zijn ogen te stralen. “Toen ik voorman werd van deze mannen waren veel van hen onzeker. In de afgelopen jaren zijn ze stuk voor stuk gegroeid. Een collega was erg verlegen toen hij bij mij in de groep kwam. Hij mocht niet veel belast worden en vond het lastig om in een groep te werken. Inmiddels is hij degene aan wie ik de leiding overdraag wanneer ik even niet aanwezig ben. Hij is een prachtig voorbeeld van persoonlijke ontwikkeling. Dat is wat mijn werk zo mooi maakt.” 

De volgende stap 

Persoonlijke ontwikkeling is ook voor Milco erg belangrijk. “Met mijn diploma Jobcoach wil ik graag meer doen. Ik vind het belangrijk om te zorgen dat mensen een prettige en veilige plek hebben om te werken. Ik wil graag mensen motiveren en begeleiden, zodat ook zij hopelijk een volgende stap kunnen zetten.”