Veiligheid is een gedeelde verant­woordelijk­heid

Bij Tomingroep is veilig werken zeer belangrijk. Om de veiligheid te waarborgen lopen er meerdere preventiemedewerkers rond. Zij houden in de gaten of alle veiligheidsregels op de werkvloer worden nageleefd. Tom Feenstra is één van onze preventiemedewerkers. Hij is bij De Kringloper in Naarden lid van het “zelfsturend team”. Hij is onder meer verantwoordelijk voor het transport, magazijn en de inboedels.

Tom vertelt: “We hebben een aantal collega’s binnen de winkel die zorgen dat er veilig gewerkt wordt. We kijken naar de inkoop van veiligheidshulpmiddelen, de verlichting, het veilig omgaan met chemische producten en er wordt gezorgd dat rondom het gebouw alles opgeruimd en veilig is. Veiligheid is echt een gedeelde verantwoordelijkheid, we doen het samen.”

Veilig werken buiten de deur

Met de activiteiten van Tomin Detachering en uitzendbureau Focus@Work moet de veiligheid ook voor onze collega’s, die buiten de deur werken, op orde zijn. Er worden daarom goede afspraken gemaakt met de bedrijven waarmee wij samenwerken. Nikki Hartog, consulent Tomin Detachering, is preventiemedewerker namens Tomin Detachering en Focus@Work.

Nikki: “In mijn baan heb ik met verschillende bedrijven te maken. Deze bedrijven hebben zelf ook de verplichting om afspraken te maken rondom veilig werken en een melding te maken bij een ongeval. Als preventiemedewerker adviseer ik hen over veilig werken. Bij elke gedetacheerde collega wordt door middel van de checklist-arbeidsomstandigheden gecheckt of zij een veilige werkplek hebben.”

Een kijkje in de keuken

In de kantine van Tomingroep moet het veilig zijn voor zowel de medewerkers van de keuken als de bezoekers van de kantine. Marloes Zuidgeest, leidinggevende van Catering, is ook preventiemedewerker voor de activiteiten binnen Catering.

Ze vertelt: “Ook in de keuken is het belangrijk om veilig en gezond te werken. We gebruiken bijvoorbeeld voor elke soort eten een andere kleur snijplank. Dit voorkomt dat de bacteriën van rauw vlees of kip op de groenten terecht komen.”

Workshops

Om de kennis van de preventiemedewerkers op niveau te houden wordt er twee keer per jaar een workshop gegeven. Het doel van de workshops is om het team te versterken en invulling te geven aan preventietaken die meerwaarde bieden voor Tomingroep, namelijk het voorkomen en beperken van ongevallen en verzuim.

Vergelijkbare berichten