“Ik heb nog nooit de kans gehad om een diploma te behalen.”

Praktijkleren met de praktijkverklaring’ vergroot kans op de arbeidsmarkt.

Het behalen van een mbo-diploma of mbo-certificaat is niet altijd voor iedereen mogelijk. Praktijkleren met de praktijkverklaring biedt uitkomst voor zowel werkenden als werkzoekenden vanaf 18 jaar met of zonder beperking.

Praktijkverklaring bij het ROC van Flevoland, in samenwerking met Tomingroep

Na een landelijke pilot ging het project ‘Praktijkleren met de praktijkverklaring’ ook in Flevoland van start. Al na 1 overleg tussen Mark Sloots (Jobcoach gemeente Almere), Judith Gude-Dijkstra (Praktijkleren MBO College Almere & Lelystad) en Daniël Pohlman (Trajectbegeleider Tomingroep) duidelijk dat dit concept veel bijdraagt aan de ontwikkeling van onze medewerkers. Omdat zowel de gemeente als Tomingroep de waarde ziet voor deze mensen, werd er besloten de kosten van dit traject te delen zodat er geen kosten zijn voor de kandidaten.

Eerste officieel erkende praktijkverklaringen van het ROC van Flevoland behaald!

De medewerkers gingen enthousiast van start bij de Tomingroep-bedrijfsonderdelen Stadsreiniging en PostNL onder begeleiding van Judith en de jobcoaches. Inmiddels zijn de eerste kandidaten geslaagd voor de felbegeerde mbo-verklaring, passend bij de werksoort die zij graag na een werk-leertraject bij Tomingroep willen voortzetten.

De uitreiking van de Praktijkverklaring werd feestelijk gevierd op het stadhuis met taart en cadeautjes namens de gemeente Almere en Tomingroep om te benadrukken hoe trots alle betrokken zijn op deze mensen.

En dat ook de kandidaten apetrots zijn, blijkt uit een leuke uitspraak van een van de geslaagden:

 “Ik heb nog nooit de kans gehad om een diploma te behalen. Dat ik dit op mijn CV kan zetten gaat mij enorm helpen bij het zoeken van een baan.” 

Geen theorie, gewoon laten zien wat je kan!

Praktijkleren bestaat uit kortdurende scholing van eenvoudige werkzaamheden op mbo-niveau. Deze werkzaamheden kan de medewerker volledig aanleren op de werkvloer bij een erkend leerbedrijf. Als de medewerker heeft aangetoond de werkzaamheden te beheersen, ontvangt hij/zij een officieel erkende praktijkverklaring op MBO niveau 1 en 2. Met zo’n verklaring vergroot de medewerker zijn/haar kans op de arbeidsmarkt aanzienlijk en ook kan de verklaring helpen bij een terugkeer naar het mbo.

Het traject duurt 3 tot 6 maanden. Om de verklaring te behalen hoeven de kandidaten niet naar school en ook theorie leren is niet nodig. Het opleidingstraject is maatwerk. Tijdens het traject zijn er meerdere begeleidings- en coachmomenten.

Daniël Pohlman Trajectbegeleider bij Tomingroep legt uit hoe kandidaten voor het Praktijkverklaring-traject worden geselecteerd. “Wij kijken of een Praktijkverklaring toegevoegde waarde heeft voor de stap na het Tomingroep-traject én of diegene het natuurlijk zelf ziet zitten.“

Vergelijkbare berichten